2019-09-24 05:44:43• hírek • Bede Emőke

Nemzetközi kutatásban vesz részt a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház

Dobai Bernadett ötödéves orvostanhallgató közbenjárásával a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház részt vesz a PINEAPPLE nevű nemzetközi, multicentrikus felmérésben, melyben a romániai egészségügyi intézmények mellett amerikai, magyarországi, illetve izraeli kórházak is részt vesznek.

A tudományos munkát, melyhez most a szatmári kórház is csatlakozott, a pécsi egyetem keretében működő Transzlációs Medicina Központ vezeti. A kutatás középpontjában az akut hasnyálmirigy-gyulladás áll, mely ha kezeletlenül marad, szervelégtelenséghez, szélsőséges esetben a páciens halálához vezethet, épp ezért a felmérés célja, hogy javítsa a diagnosztizálás és a kezelés módszereit.


A szatmári kórház szintjén zajló kutatást dr. Markovits Mihai gasztroenterológus szakorvos vezette, ki a témával kapcsolatban elmondta, Kolozsvár, Marosvásárhely és Craiova már egy ideje együttműködnek a pécsi kutatókkal, Dobai Bernadett Miriam ötödéves orvostanhallgató közbenjárásával azonban a szatmári kórház is csatlakozott a nagyszabású munkához. Adrian Marc intézményvezető hozzájárulásával, dr. Moldovan Adriana és az informatikusok csapatának segítségével sikerült megfelelő mennyiségű és minőségű adatot begyűjteni.


„Marosvásárhelyen részt vettem egy kurzuson, melyet a pécsi kutatási központ képviselői tartottak. Ismertették a jelenleg is folyó kutatásokat,és ezeket megismerve támadt az az ötletem, hogy felveszem a kapcsolatot a kutatás vezetőivel egy lehetséges együttműködés reményében. Bízom benne, hogy ezzel sikerült precedenst teremtenünk a további kutatások számára, és sikerül megerősíteni a kapcsolatot más kórházakkal és egyetemi központokkal” – nyilatkozta Dobai Bernadett Miriam.


A Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház ezúton is köszöni mindenkinek, aki hozzájárult a helyi szinten végzett kutatás sikeres lebonyolításához, és közvetve az orvosi tevékenység minőségének javításához.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: